top of page
  • Writer's pictureCentrul PULS

Eliberare de vinovăție


Când discutăm despre avort, avem nevoie, mai întâi de toate, de mesajul iertării și al harului care transcende moartea.

Recunoașterea realității sumbre a avortului produce sentimente grele de vinovăție. Poate exista vreun gând mai copleșitor pentru o femeie decât faptul că și-a ucis propriul copil? De aceea mulți preferă să evite subiectul. Viața fiecărei ființe umane create după chipul și asemănarea lui Dumnezeu trebuie apărată indiferent cât de dureros ar fi. Nu avem voie să tăcem în fața avortului, ci, atunci când discutăm despre el, avem nevoie, înainte de toate, de mesajul iertării și al harului care transcende moartea.


Esența credinței creștine nu stă în capacitatea omului de a păzi legile lui Dumnezeu ci în faptul că păcatele unui om sunt iertate numai datorită jertfei de pe cruce a lui Isus Hristos. Iertarea este un dar de la Dumnezeu care se capătă prin credință, atunci când omul se căiește de păcate și se lasă de ele.

Pentru o femeie zdrobită emoțional din cauza avortului, este încurajator să audă această veste bună adusă prin jertfa lui Isus: "Există iertare, există speranță!"

În evanghelia lui Ioan, la capitolul 8, ni se relatează o întâmplare din viața lui Isus, în care acesta se întâlnește cu o femeie prinsă în adulter. Fariseii și învățătorii legii profită de neliniștea femeii pentru a atrage atenția asupra lui Isus, făcând apel la legea lui Moise, care specifică faptul că asemenea femeie trebuia omorâtă cu pietre. Răspunsul lui Isus i-a dezarmat pe acei bărbați: „Cine dintre voi este fără păcat să arunce cel dintâi cu piatra în ea".


Când au auzit cuvintele lui Isus, s-au dus către casele lor, unul câte unul, începând cu cei mai în vârstă. În cugetele lor, știau că sunt vinovați. Isus a întrebat: „Femeie, unde sunt

pârâșii tai? Nimeni nu te-a osândit?". Isus nu a condamnat nici El femeia, însă nici nu i-a spus că a făcut bine. „Nici Eu nu te osândesc. Du-te, și să nu mai păcătuiești."


Cugetul omului stă mărturie, în ultimă instanță, pentru perspectiva creștină asupra umanității. Cele zece porunci ale lui Dumnezeu reprezintă legea vieții, etica universală pe care oamenii o cunosc ca validă chiar dacă nu ar avea habar de cele zece porunci. De vreme ce nu vreau să fu ucis, înțeleg cu ușurință că uciderea unei ființe umane fără apărare este greșită. Totuși, este dificil să te confrunți cu propriile greșeli și să recunoști propriile vini dacă nu ai nici o soluție la ele.


Îndrăznim să ne confruntăm, să identificăm și să ne mărturisim vina atunci când înțelegem și primim iertarea lui Isus. Jertfa Lui de pe cruce este singura soluție de iertare.

Este dificil să te confrunți cu propriile greșeli și să recunoști propriile vini dacă nu ai nici o soluție la ele.

Pentru toate păcatele sângeroase, primitive și barbare ale omenirii, Dumnezeu a găsit o singură soluție de iertare: moartea pe cruce a singurului Său Fiu, Isus Hristos!


Dacă ai făcut un avort sau ai participat în vreun fel la avorturi sau ai fost responsabil de avorturi efectuate, trebuie să crezi că păcatele tale sunt iertate în numele lui Isus și prin sângele lui. "Dacă vor fi păcatele voastre cum e cârmâzul, se vor face albe ca zăpada, de vor fi roșii ca purpura, se vor face ca lâna."-Isaia 1:18

preluat din "Despre avort", autor Paivi Rasanen, editura Casa Cărții, Oradea, 2020, folosit cu permisiune




33 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page