top of page
Writer's pictureCentrul PULS

Depresia post partum

Updated: Mar 30, 2023


Maternitatea este deseori înconjurată de mituri!


Există mituri despre ce înseamnă să fii o mamă bună, despre cum să te asiguri că bebelușul se dezvoltă armonios, ce fel de lucruri ai nevoie să cumperi și mai ales despre cum ar trebui să gândească o mama, ce să simtă și cum să se comporte astfel încât copilul ei să crească fericit și de succes.

Unul din miturile legate de depresie este că oamenii deprimați sunt slabi și leneși, deasemenea că nu reprezintă o tulburare afectiva ci mai degrabă o problemă de atitudine și că ceva nu este în ordine cu personalitatea ta dacă suferi de anxietate sau depresie.

Datorită cercetărilor medicale de calitate se cunosc acum multe lucruri despre depresia post partum și factorii majori de risc. Depresia post partum este o tulburare complexă cu cauze biologice, psihologice si sociale.

Depresia post partum este o tulburare complexă cu cauze biologice, psihologice si sociale.

Factorii biologici sunt reprezentați de schimbările hormonale semnificative datorate gravidității și travaliului. În timpul sarcinii nivelurile estrogenului și progesteronului cresc iar în timpul travaliului și imediat după naștere, nivelurile lor scad brusc. Deasemenea dacă despresia a fost prezentă pe timpul gravidității, atunci riscul de a dezvolta depresie post partum crește. Un alt factor important este istoria personală și familială a fiecărei persoane cu privire la tulburările afective și a tulburărilor mintale.


Factorii psihologici de risc sunt reprezentați de tipare de gândire negativă, îngrijorare constantă, perfecționismul, istoria de abuz și conflicte cu părinții, o imagine de sine distorsionată, în special imaginea despre propriul corp.


Factorii sociali cu influență sunt : evenimente stresante de viață în timpul gravidității sau după naștere, dificultăți financiare, sprijin limitat acordat mamei ( lipsa unui sistem de suport), eventualele boli ale bebelușului ( colicile de exemplu) și chiar dezamăgirea cu privire la genul bebelușului.

Venirea pe lume a unui copil zguduie din temelii viața mamei. Dacă experimentați câteva zile de “ moleșeală” nu înseamnă că aveți depresie post partum. Simptomele severe includ: îngrijorare permanentă, neputința mamei de a dormi când doarme și bebelușul, emoții negative care depășesc în intensitate pe cele pozitive, oboseală extremă și agitație, imposibilitatea de a te concentra , evitarea bebelușului.


Conectarea cu alții și a cere ajutor este probabil unul dintre ultimele lucruri la care te gândești. Poate vina, rușinea că nu te-ai “ descurcat “ singura te copleșesc dar este absolut firesc să ai nevoie de sprijin, iar dacă situația o impune nu ezita sa ceri ajutor specializat.


Te așteptăm la centrul nostru pentru a sta de vorbă cu un specialist.


EUGENIA ERHAN, psiholog clinician, psihoterapeut specialist

46 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page