top of page
  • Writer's pictureCentrul PULS

Cum să argumentezi pro viață în mai puțin de 5 minute

Updated: Jan 8



Avortul este un subiect sensibil care trebuie tratat ca atare. Să presupunem că ești într-o conversație cu cineva și apare subiectul avortului. Știi înlăuntrul ființei tale că avortul este greșit dar nu știi cum să-ți argumentezi poziția într-o manieră rațională și cu sensibilitate.


Iată cum să reușești în 3 pași simpli.


Pasul 1 | DEFINEȘTE ESENȚA PROBLEMEI



Chiar de la bun început, definește esenţa problemei și anume faptul că, avortul întrerupe în mod brutal și nedrept viaţa unei fiinţe umane lipsite de apărare. Această afirmaţie are menirea de a concentra atenţia interlocutorului pe o întrebare simplă:




Este copilul nenăscut o ființă umană sau nu?

Dacă răspunsul este da, atunci luarea acestei vieţi în favoarea alteia este un lucru extrem de greșit din punct de vedere moral. Copilul nenăscut are aceeași valoare intrinsecă ca orice altă fiinţă umană născută deja.


Dacă răspunsul este nu, atunci avortul nu este altceva decât echivalentul unei simple extracţii dentare. Cu alte cuvinte, a susţine avortul cu dreptul femeii de a alege sau dreptul la intimitate proprie este un lucru care nu ţine cont de esenţa problemei și anume faptul că acel copil nenăscut este o fiinţă umană cu drept la viață.


Cunoști pe cineva care ar sprijini o mamă să-și omoare copilul de 1 an, după naștere, în baza dreptului ei de a decide?

Cu siguranţă că nu! Aplicând același principiu, nu ar trebuie să fim de acord să omorâm un copil născut. În acest punct al discuţiei, cineva ar putea afirma că din punct de vedere moral este o diferenţă între a ucide un copil de 1 an și unul nenăscut, care are poate 4 luni de viaţă intra uterină.


Să revenim la esenţa problemei: Este copilul nenăscut o ființă umană? Aceasta este cea mai importantă întrebare în toată această dezbatere. Nu te sfii să pui această întrebare interlocutorului tău și cere-i să dea un răspuns. Amintește-i interlocutorului tău că nu ești împotriva dreptului femeii de a alege în interes propriu ce crede de cuviinţă. Respecţi și aperi dreptul femeii de a-și alege soţul, medicul ginecolog, spitalul unde să nască, cariera, job-ul, religia, etc. Dar când vine vorba de a alege să iei viaţa unei fiinţe umane lipsite de apărare, această decizie este una profund greșită din punct de vedere moral. Nimeni nu ar trebui să aibă acest drept!


Pasul 2 | FOLOSEȘTE-TE DE ȘTIINȚĂ



Embriologia, știinţa care se ocupă cu studiul embrionului în toate fazele dezvoltării lui, de la formarea celulei-ou până la naștere, confirmă faptul că viaţa începe în momentul concepţiei, moment în care ia naștere o celulă vie cu ADN propriu. Keith L. Moore afirmă:


Zigotul este începutul unei noi ființe umane. Concepția sau fertilizarea este momentul în care spermatozoidul bărbatului se unește cu ovulul femeii dând naștere unei noi celule numită zigot. Această celulă unică, specializată în a forma la rândul ei alte celule, marchează începutul vieții umane.

Din punct de vedere biologic putem afirma faptul că un copil nenăscut, aflat în stadiu embrionar, este mai puţin dezvoltat decât un copil nou născut. Dar aceste diferenţe în dezvoltare nu reprezintă un criteriu în baza căruia putem conferi unuia sau celuilalt valoare umană. Nu există nici o diferenţă de valoare între cine ai fost odată la nivel embrionar și cine ești în prezent.


Cei care militează pentru avort, susţin că viaţa umană are valoare în funcţie de mărime, nivelul de dezvoltare, mediul de dezvoltare și gradul de dependență. Toate aceste sunt doar simple afirmaţii și nu au greutatea unui argument. 





Mărimea

Ce relevanță are faptul că un copil nenăscut este mai mic decât unul născut și cum influențează aceasta valoarea lui? Bărbații sunt în general mai mari decât femeile. Înseamnă aceasta că bărbații sunt mai “oameni” decât femeile? Mărimea nu îți conferă valoare umană!


Nivelul de dezvoltare

Embrionii sunt, într-adevăr, mai puțin dezvoltați decât adulții care o dată au fost și ei…embrioni. Dar ce relevanță are acest fapt? O fetiță de 4 ani este mai puțin dezvoltată decât una de 14 ani. Un nou născut are o activitate cerebrală mai redusă decât cea a unui școlar. Un bolnav de Alzheimer are un nivel scăzut de conștientă în comparație cu un student la medicină. Aceste diferențe nu știrbesc cu nimic din valoarea omului! 


Mediul de dezvoltare

UNDE ești nu determină CINE ești! Nu devii mai puțin om și nu îți pierzi din valoare atunci când treci strada, te muți în alt oraș sau te muți la o altă școală. Dacă copilul nenăscut nu este considerat o ființă umană cu valoare intrinsecă atunci când se află în pântecele mamei, atunci el nu are valoare nici după naștere. Cum poate cineva care nu este ființă umană să devină una prin simpla trecere prin canalul vaginal? 


Gradul de dependență

Dacă gradul la care putem trăi fără ajutorul altor persoane sau lucruri ne dau valoare umană, ce facem cu cei care depind de insulină, ori de un aparat de oxigen, ori de cineva drag care să îi împingă în căruciorul cu rotile? Ar trebui să îi omorâm din simplul motiv că depind prea mult de alții? Cu siguranță NU!


Cum poate ceva ce nu este uman, să devină uman prin simplul proces de trecere prin canalul vaginal? 

Pasul 3 | FĂ APEL LA ONESTITATE




Nu te sfii să fii tu cel care pune întrebările grele. Dacă interlocutorul tău afirmă că nașterea este momentul în care cineva devine o fiinţă umană, întreabă-l:






Cum se face că prin simpla schimbare a locației (înăuntru și în afara uterului) intervine și o schimbare fundamentală ce ține de natura copilului nenăscut?

Dacă răspunsul este în favoarea dezvoltării neuronale, sau a nivelului de conștientă a copilului nenăscut, adu în discuţie pe toţi oamenii cu un IQ mai mic, sau cu nivel de conștientă mai scăzut, cum ar fi copii cu sindromul Down sau cu autism, sau cei care pentru o perioada limitată se află în comă. Îi putem declara pe toţi aceștia ca fiind non-persoane?


Fii conștient că mulţi oameni nu ţin cont de argumentele știinţifice, filosofice sau raţionale din pricina interesului personal. E trist, mai ales într-o dezbatere ca cea pro sau contra avort, și de-a dreptul rușinos! În final, amintește criticilor, că, dacă iubim adevărul, atunci vom lupta pentru el, ţinând cont de dovezi și urmându-le, indiferent de concluziile la care vom ajunge și chiar dacă aceastea implică renunţarea la interesul și mofturile personale. 


Descarcă gratuit broșura:


In apararea vietii
.pdf
Download PDF • 4.58MB


89 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page