top of page
  • Writer's pictureCentrul PULS

Dreptul la avort si radicalizarea Europei


Parlamentul European a adoptat la începutul lunii iulie, o rezoluție non-legislativă „cu privire la necesitatea de a proteja dreptul la avort și sănătatea femeilor în UE”.


Parlamentul European a mai emis în trecut acte similar. Spre deosebire însă de cele precedente, această rezoluție este deosebit de radicală prin faptul că promovează avortul ca „drept fundamental”, „fără restricții”.


Această inițiativă este extrem de îngrijorătoare din următoarele motive:

  • „propune în mod explicit includerea dreptului la avort în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene” (cu formularea „Dreptul la avort – Orice persoană are dreptul la avort sigur și legal.”). Deși modificarea Cartei UE necesită unanimitate în Consiliu, unanimitate imposibil de obținut din cauza previzibilei opoziții a Poloniei, Ungariei și posibil și a altor state, apelul Parlamentului adaugă presiune suplimentară pentru includerea cu prioritate a acestui subiect pe agendele Comisiei și Consiliului.

  • nu include nicio referire la vreo limită de timp; prin urmare, avortul ar urma să fie posibil până la naștere, prin aplicarea transfrontalieră a Cartei UE. Textul nu conține expresia „conform legislației naționale” și, prin urmare, ar urma să eludeze total exclusivitatea pe care statele membre o au în stabilirea politicilor de sănătate.

Avortul este un act aducător de moarte îndreptat împotriva unei ființe umane lipsite de apărare. Cum poate fi considerat acesta un DREPT FUNDAMENTAL protejat de instituțiile europene?


Este normal să ne întrebăm cu cea mai mare seriozitate spre ce fel de societate ne îndreptăm.


Avortul crează o cultură a morții, adâncește criza unei femei care se confruntă cu o sarcină neplanificată, consideră fertilitatea ca fiind o boală și copilul nenăscut un "deșeu menajer".





17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page