top of page
  • Writer's pictureCentrul PULS

Cum să navigăm spre decizii întelepte?

"Nu e greu sa găsești adevărul, e greu să ai dorința de a-l găsi."

Nicolae Iorga


Îi întrebăm deseori pe adolescenți care cred ei că ar fi cauza vulnerabilizării, implicit a tuturor riscurilor la care se expun, care ar fi motivul care parcă îi așează într-un mecanism cu sens unic, destinația fiind o sarcină nedorită, avortul sau oricare altă situație dureroasă. Mulți spun cu fermitate că lipsa informațiilor este izvorul tuturor relelor. Apoi vorbim! Și împreună ne dăm seama că pe lângă faptul ca mass media, prin rețeaua de filme și conținuturi specifice tinerilor (și nu numai), este complice prin tăcere cu privire la riscuri. Această industrie merge încă și mai departe în impertinență, punând adolescenților în mâini o minciună, denaturând conceptul de dragoste, confundându-l cu sexualitatea.


Ar fi zadarnic să afirmăm că simpla vizionare a scenariilor nu ne influențează în modul în care înțelegem și trăim dragostea. Rândurile perdelelor de amăgire sunt tot atât de multe, după numărul titlurilor listate an de an. Cu Oscar sau fără! Cu toții ne putem altera discernământul, abandonându-ne divertismentului și unui rulaj exagerat de scenarii de pe oricare din site-urile existente. Cu atît mai mult adolescenții, a căror predispoziție de a fi amprentați pe termen lung de ceea ce văd este cauzată de imaturitatea cortexului lor prefrontal. Le este stârnită admirația până la slăbirea sau anularea lucidității. Pe fondul acesta se conturează o imagine alterată a ceea ce ar trebui sa fie dragostea reala, suspendând răbdarea adolescenților de a ajunge la stadiul înfiripării unei relații autentice care ar trebui să implice momentul potrivit, persoana potrivită, motivul corect pentru care intră în relație (care vine la pachet cu o bună cunoaștere de sine), și mai la urma dar nu disprețuite, longevitatea și stabilitatea. În căutările lor, fete și băieți deopotrivă sunt înșelați de propria lor imaginație care se solidarizează cu modelele mediatice și se trezesc pradă a unor obsesii, pe nedrept numită dragoste.


Mulți din cei care abordează practicile învățate și reproduse din filme au avut timp să realizeze că nu au obținut ceea ce li s-a promis. Ei admiră cu intenții imitative, neluând în seamă că cei care propun modele de comportament în relația de dragoste, actorii, sunt primii falimentari, care nu rezistă mai mult de cîteva luni într-o relație croită după rețetele puse de ei înșiși în scenă. Căci unde dragostea e contrafăcută, nu întârzie să apară și roadele.. Din nefericire, odată cu aceste roade, apărem și noi. Și acum nu mai e film...e pe bune!:(


Ți-a plăcut articolul? Comentează și distribuie!

15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page