top of page

O provocare interminabila

autor, GHEORGHIAȘ CRISTINA-DANIELA

O provocare interminabila

Cu toții iubim momentele de relaxare și odihnă, mai ales când aceste vin ca o completare a unei perioade de muncă asiduă și concentrare exclusivă asupra unui proiect sau al unui deziderat important. Parcă ar fi de vis să trăim mai des acele momente în care doar să ne bucurăm de ceea ce viața ne oferă, fără să mai fie necesare sacrificiile perseverenței și dedicării, care încununează un rezultat frumos. Însă este în viață o provocare interminabilă, la care zilnic se cere un răspuns prielnic, iar această provocare sunt chiar anii de început ai vieții, avându-și perioada critică în adolescență.

Ar fi cu adevărat o minciună gogonată ca cineva să nege că în vremurile sofisticate pe care omenirea le traversează adolescența este scutită de cele mai intense provocări, venite din toate părțile posibile. Nu, sub nicio formă nu spun că este ușor să fii adolescent în secolul XXI, fiindcă știu din propria experiență atacurile care vin fără oprire, însă pot să afirm că, în ciuda acestor provocări interminabile, există și tineri care iau decizii nobile și demne de un caracter prețios, decizii care se răsfrâng în anii următori și care îi vor influența categoric.

În cele ce urmează, aș vrea să ofer câteva sugestii de care este imperios necesar să ții seama dacă vrei să trăiești din plin o adolescență care nu numai să fie remarcată, dar care să fie, totodată, și o sursă de bucurie și inspirație pentru cei care îți privesc devenirea:

Mai întâi, încetează să te mai compari cu ceilalți, fiindcă dacă nu te vei opri să faci acest lucru îți vei consuma cei mai frumoși ani ai vieții fugind după o iluziecare nu poate sub nicio formă să satisfacă dorințele tale adânc înrădăcinate în nevoia de a simți că ești iubit, apreciat și valoros. Ești unic în istoria omenirii (nimeni nu are o personalitate ca a ta, o viziune ca a ta asupra lucrurilor, nimeni nu zâmbește și nu gândește ca tine, fiindcă ești unicat!) și ești înconjurat de oameni unici.

Dacă tu îți consumi energia comparându-te în permanență cu alții, nu numai că vei fi dezamăgit la un moment dat de cineva în care ți-ai pus speranțele, dar vei pierde din vedere fascinația unicității tale, căci Dumnezeu te-a așezat într-o epocă ca aceasta, înzestrându-te cu complexul inedit al personalității de care ești caracterizat, știind că este nevoie de tine acum; așa că îți propun să nu crezi că existența ta pe acest Pământ este întâmplătoare!

Apoi, nu lăsa să te definească altcineva decât Cel ce te-a creat. Este extrem de logic ca atunci când vrei să înțelegi pe deplin semnificațiile unei opere de artă sau ale unui text literar să fii interesat mai întâi despre ceea ce a comunicat autorul despre creația sa – de cele mai multe ori există posibilitatea ca majoritatea oamenilor să privească și să perceapă în moduri diferite aceeași lucrare. De ce ai permite atunci ca fiecare om din viața ta să îți atașeze o etichetă pe care nu o vei da jos toată viața, când Cel ce te-a creat îți spune că ești iubit de El și că El vrea să te conducă prin iureșul nebun al vieții cu iubire, bunătate și credincioșie?! De ce ai pune mai multă valoare pe cuvintele celor care nu te cunosc așa cum te cunoaște Dumnezeu?!

Iar în cele din urmă, învață să trăiești pentru o cauză mai mare decât tine însuți! Ai observat că simți o bucurie aparte atunci când oferi celorlalți din timpul și resursele tale? Dar dacă ți-aș spune că scopul cu care te-ai născut este să fii o bucurie pentru Dumnezeu și pentru ceilalți în același timp, ți s-ar părea suficient de motivațional încât să vrei să trăiești făcând o diferență acolo unde ești așezat?! Adevărul este că nu vei cunoaște niciodată bucuria deplinei împliniri până când nu îți vei dedica viața acestui scop.

Însă, provocarea nu se rezumă doar la dorința de a alege să trăiești diferit, ci poartă cu sine dorința de reînnoire a acestei decizii zilnic, iar atunci vei înțelege mai mult din scopul măreț cu care te afli exact acolo unde ești, exact într-untimp ca acesta. Și îți mai doresc să fii fericit în călătoria devenirii tale, prețuind viața și darurile ei minunate.

top
bottom of page