top of page

Cinci activitati distractive pentru un timp de calitate cu familia

autor, BOGDAN ANCA RUT

Cinci activitati distractive pentru un timp de calitate cu familia

Într-o lume în care rețelele de socializare și jocurile pe calculator ocupă tot mai mult timp atât din viața părinților, cât și din viața copiilor, timpul de calitate petrecut împreună este tot mai puțin. Consecințele acestui fapt sunt din ce în ce mai vizibile în comportamentul copiilor, care fac orice pentru a atrage atenția părinților și pentru a-și satisface nevoia de a fi băgați în seamă și de a fi făcuți să se simtă valoroși.

Este foarte important să înțelegem că există o diferență între a petrece timp împreună și a avea un timp de calitate împreună. Poate vă gândiți că de când a început pandemia, ați petrecut mai mult timp ca niciodată împreună cu familia. Totuși, nu ar trebui să vă consolați cu acest gând, dacă aceste momente nu au fost cu adevărat prețioase.

Ce înseamnă timp de calitate? Dicționarul Oxford definește timpul de calitate ca fiind un timp în care un copil, partener sau altă persoană dragă primește întreaga atenție a altei persoane, într-un mod în care relația lor va fi întărită. Așadar, timpul de calitate nu este timpul petrecut cu o ureche la televizor și cu una la partenerul sau copilul tău. Timpul de calitate nu este unul în care stați împreună la masă și toată lumea e cu ochii în telefon. Timpul de calitate e acel timp în care persoanele implicate sunt cu totul prezente.
Cum puteți petrece timp de calitate împreună? Acest articol are menirea de a vă propune 5 activități pe care le puteți face când vremea este caldă pentru a petrece un timp frumos împreună și pentru a crea amintiri de neuitat.

Pentru prima activitate, veți avea nevoie in primul rând de voie bună și răbdare. În al doilea rând, veți avea nevoie de cer senin și un loc de unde puteți privi stelele fără a fi împiedicați de sursele de lumină artificială. Pentru a face experiența cât mai plăcută, puneți-vă niște pături, ciocolată caldă sau ceai într-un ghiozdan, pentru că nopțile sunt mai răcoroase. Această activitate este perfectă pentru luna August, care este cunoscută pentru spectaculoasele ploi de meteori (perseide), între 11-13 August perseidele atingând cote maxime.

Cu această ocazie, puteți petrece timp de calitate împreună cu copiii dumneavoastră. Ploaia de stele îi va impresiona profund, iar timpul petrecut împreună le va umple sufletul de bucurie. Această activitate poate fi obositoare, în special dacă următoarea zi veți merge la lucru. Totuși, pentru a crea amintiri frumoase, e nevoie de sacrificiu, iar de multe ori lucrurile mărunte sunt cele care au cea mai mare valoare.
Pentru următoarea activitate, veți avea nevoie de niște lemne sau cărbune pentru foc, marshmallows (bezele moi), biscuiți și niște ciocolată. Dacă aveți copii mai măricei, este oportunitatea perfectă de a le arăta cum să aprindă un foc și de a le vorbi despre măsurile care trebuie luate pentru a preveni un incendiu.

În primul rând aprindeți focul, apoi ascuțiți niște bețe. Fiecare membru al familiei va avea nevoie de unul. Pe o măsuță de picnic sau pe un platou se vor așeza perechi de biscuiți. Înfigeți câte un marshmallow în fiecare băț și împreună, adunați lângă foc, țineți marshmallow-urile deasupra flăcărilor. Se pot arde foarte ușor, sau mai amuzant, pot lua foc. Nu vă panicați, stingeți flacăra și continuați distracția. Când marshmallow-urile sunt moi și caramelizate frumos, așezați-le peste biscuiți. Puneți deasupra câte o bucățică sau două de ciocolată și acoperiți-le cu celălalt biscuit. Bucurați-vă împreună de acest desert delicios și lăsați-i pe copii să se murdărească; este destul săpun acasă pentru toată lumea.

Drumețiile sunt ocazii perfecte pentru a-i învăța pe copii cât mai multe lucruri despre natură. Luați-vă o după-amiază liberă și explorați pădurea din apropierea casei. Dați-le copiilor câte un carnețel și niște creioane pentru a desena diferite tipuri de frunze, animale sau insecte ori pentru a-și lua notițe despre lucrurile pe care ei le consideră interesante. Arătați-le diferitele tipuri de copaci și explicați-le la ce sunt folosiți. Căutați urme de animale sălbatice, ascultați cântecul păsărilor, culegeți floricele și bucurați-vă de aerul proaspăt.

Pentru o altă activitate frumoasă, adunați-vă familia la masa din bucătărie și dați fiecărui membru o bucățică de hârtie și un pix sau creion. Spuneți-le că fiecare dintre ei trebuie să vină cu o idee în privința ajutorării persoanelor dezavantajate. Dacă aveți copii mai mici, explicați-le care sunt aceste persoane și ce înseamnă să fii dezavantajat. Adună apoi toate bilețelele și discutați-le împreună la un pahar de limonadă rece.

În funcție de posibilități, decideți care idei le puteți pune în aplicare pe parcursul verii. Această activitate îi va învăța pe copii să empatizeze cu cei care trec prin suferință și îi va ajuta să înțeleagă faptul că nu sunt singurii care trec printr-o perioadă mai dificilă în această pandemie.

Ca să pregătiți o reuniune cu familia extinsă, petreceți o după-amiază cu familia restrânsă în care să faceți înghețată de casă și negrese, fursecuri sau alte bunătăți mici care sunt numai bune pe lângă înghețată. Puneți-le pe toate la congelator, iar în ziua stabilită, scoateți din timp prăjiturile de la înghețat și aranjați-le frumos pe o masă afară. Faceți multă limonadă, iar cu câteva minute înainte de sosirea musafirilor, scoateți înghețata de la congelator. Puteți pregăti și activități distractive pentru fiecare grupă de vârstă.

În speranța că aceste idei vă vor fi de folos pentru a petrece un timp de calitate împreună cu familia dumneavoastră, aș vrea să vă mai amintesc doar câteva lucruri. Timpul de calitate petrecut cu familia nu trebuie să fie privit ca o povară sau ca ceva care trebuie făcut doar de dragul de a fi făcut. Nu vă plângeți de faptul că a trebuit să vă sacrificați din timpul de odihnă, de plăcerea de a vedea un meci sau un film. Amintiți-vă că fiecare perioadă a vieții este importantă și bucurați-vă din plin de ele. Nu uitați că timpul trece repede, iar copiii dumneavoastră cresc. Peste ani, privind în urmă, vă veți da seama că cele mai frumoase amintiri vor fi fost acele momente când v-ați pus timp deoparte pentru a fi alături de cei dragi.

top
bottom of page