Am rămas însărcinată și sunt speriată. Ce să fac?

În mod ideal, venirea pe lume a unui copil este un motiv de bucurie. Sunt totuși situații în care, datorită circumstanțelor sociale, financiare sau familiale, sarcina este considerată o criză în viața unei femei. Să rămâi însărcinată într-un moment nepotrivit al vieții tale nu e deloc ușor. Probabil că te simți confuză, speriată, îngrijorată, supărată, furioasă sau dezamăgită. Toate femeile care trec prin această situație simt la fel. E important să nu fii singură în aceste momente. Un ajutor specializat poate fi de mare folos.

 

Mă gândesc să fac avort dar nu știu dacă este cea mai bună soluție.

Avortul pare, la prima vedere, o soluție rapidă. Adevărul este că avortul nu rezolvă o criză ci o amplifică, generând o serie de consecințe fizice, psihice și emoționale de lungă durată și deseori ireversibile. Indiferent de care va fi decizia ta, noi vrem să te ajutăm să iei o decizie bine informată. Ia legătura cu noi acum.

Consecințele avortului

Pe termen scurt

 • infecții (de la minore la fatale)

 • sîngerări, febră, tulburări de digestie

 • perforarea sau ruperea uterului

 • leziune cervicală

 • sterilitate (2-5% din avorturi)

 • avort incomplet (sarcina se poate dezvolta in continuare in uter)

 • miros puternic al vaginului.

Pe termen lung

 • crește de 8-20 ori riscul unei sarcini extrauterine

 • avorturi spontane și nașteri premature

 • sentiment de vină, tulburări de personalitate, tulburări afective și sexuale

 • depresie, psihoză de scurtă durată, atacuri de panică, gânduri de sinucidere

 • crește riscul cancerului de sân (cf.Medical oncology 2010, 3 aprilie)

Alternative

Cea mai bună alternativă este păstrarea sarcinii. Decizia de a fi părinte poate părea una greu de luat atunci când simţi că ea pune în pericol relaţiile pe care le ai, situaţia ta financiară sau cariera. Această decizie presupune un angajament pe viaţă, însă este recompensat din plin.

Noi îţi suntem alături şi dorim să te pregătim pentru a fi părinte.

Ai făcut un avort și vrei să vorbești cu cineva?

Avortul lasă răni adânci în sufletul unei femei. Dacă ai făcut un avort și te confrunți cu depresie, noi suntem aici să te ajutăm. Împreună putem să te ajutăm să găsești calea spre vindecare și speranță. Te așteptăm la centrul nostru să vorbești cu unul din specialiștii nostrii.

Vreau să păstrez sarcina dar nu mă descurc să cresc copilul. 

Știm că decizia de a fi părinte vine cu o povară și un angajament financiar de durată. Această decizie presupune un angajament pe viaţă, însă este recompensat din plin. La centrul nostru nu găsești doar consiliere și informare ci și sprijin material practic, potrivit nevoilor tale. Îți suntem alături pe toată perioada pre natală cât și în primii ani de viață ai bebelușului tău.​ Ia legătura cu noi.

 

Când începe viața?

Viața este un miracol și începe în momentul concepției.

Urmărește acest video pentru a descoperi mai multe despre odiseea sarcinii.

 

Educație pentru sănătate și integritate sexuală

​Programul MERITĂ SĂ AȘTEPȚI este o cale de comunicare cu adolescenţii pe tema sănătății și integrității sexuale. Prin acest program ne propunem să prevenim sarcinile nedorite în rândul adolescentelor, avortul, bolile cu transmitere sexuală și să construim o cultură a vieții prin educarea societății cu privire la valoarea vieții umane din momentul concepției și până la încetarea ei naturală. Programul se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratele Școlare în mai multe județe din țară printre care Iași, Bihor și Dej.